Wat is nu eigenlijk een SPF?

Wat is nu eigenlijk een SPF?

Waar staat SPF voor? De SPF staat voor het Engelse Sun Protection Factor. De factor is kort gezegd de vermeningvuldiging van de tijd waarin je zonder zonnebrand zou verbranden.

Als je normaal gesproken na 10 minuten zou verbranden, dan zou je met factor 30 pas na 10 x 30 = 300 minuten verbranden. Voorwaarde is wel dat je dan elke 2 uur je insmeert met die zonnebrand met SPF 30.

Hoe vaak moet je je opnieuw insmeren?

Om de 2 uur moet je je opnieuw insmeren. De werkzaamheid van de filters neemt af na applicatie. Een filter moet twee uur lang goed beschermen, daarna heb je zelfs bij de producten die zogenaamd langdurige bescherming zouden moeten geven geen garantie dat ze dat ook echt doen. Wel moet je vaker smeren als bijvoorbeeld in het water bent geweest.

Wat betekend precies dat een SPF “waterproof” is ?

Wanneer er op zonnebrandcrème waterproof of waterresistant staat, dan betekent dit dat de crème ook in het water beschermt. Het is een wettelijk vereiste dat waterproof zonnebrandcrème na 40 minuten zwemmen nog steeds op je huid zit. Maar: ook deze crème moet je gewoon regelmatig bijsmeren, zeker als je je net hebt afgedroogd, want daarmee wrijf je het gewoon van je huid af.

Hoeveel SPF moet je aanbrengen?

Nog afgezien van zweten, zwemmen of andere redenen dat de SPF terugloopt, is uit verschillende onderzoeken naar voren gekomen dat mensen al te weinig zonnebrandcrème aanbrengen. Om de werkelijke SPF-bescherming te krijgen die op het product aangegeven staat, moet je écht 2 mg op de huid aanbrengen. Hoeveel dat is? Dat komt ongeveer neer op een halve (forse) theelepel voor je gezicht. Voor je armen en benen kom je dan uit op zo’n volle 4 eetlepels, en voor je romp (voor en achter) ook nog eens 2 eetlepels.

Factor 30 vs 50

Een factor 50 is niet bijna 2 keer sterker dan factor 30. Van de SPF 15 is het ruim 93 procent die zon stralingen tegen houden. Bij een factor 30 is dat ongeveer 97 procent. De factor zegt dus niet alleen iets over hoe lang je in de zon kunt zitten (zonder rood te worden), maar ook iets over de dekkingsgraad tegen straling.

Waar moet je op letten als je een zonnebrandcrème koopt?

De volgende ingrediënten en zonnefilters wil je liever niet terug vinden in jouw zonnebrandcrème:

  • Parfums - Sommige crèmes hebben een lekker geurtje meegekregen. De parfums die je in zonnebrandcrème vindt zullen tegenwoordig niet meer voor pigmentvlekken zorgen. Wel kan het problemen opleveren als je een gevoelige huid hebt.
  • Alcohol - Alcohol irriteert de huid en droogt de huid uit: geen fijn ingrediënt dus.
  • Zonnefilter Oxybenzone - Dit is een chemisch zonnefilter waarover veel discussie bestaat omdat het de hormoonhuishouding zou kunnen verstoren. Het is wetenschappelijk niet aangetoond dat het schadelijk is, maar vanwege alle commotie hebben veel producenten de stof uit hun zonnebrandproducten gehaald.

 

Pure for You - Beauty & Afslankinstituut - Tiel Betuwe

Maak een afspraak

0344 655099

Openingstijden

Maandag gesloten
Di t/m Do: 9.30 - 21.30
Vrij: 9:30 - 16.30
Zat: 9:30 - 13.00
Behandeling alleen op afspraak

Adres

J.D. van Leeuwenstraat 17
4001 XE  Tiel